Cunoscut ca fiind simbolul statiunii, castelul Peles ascunde in spate traditie si istorie, fiind resedinta de vara a regelui Carol I. Castelul a fost contruit intr anii 1873-1914 sub atenta supraveghere a regelui si cu un buget auster.

Structura castelului este formata in 160 de camere plus multe scari interioare si intrari. Turnul central are o inaltime de 66 de metri.

Chiar daca a fost construit intr-o epoca in care modernismul nu era atat de important, castelul are dotari moderne, una dintre acestea fiind tavanul de sticla mobil al holului de onoare care functioneaza cu ajutorul unui motor electric. Incalzirea centrala a fost instalata in castel in anul 1883.

Cele mai impresionante incaperi sunt sala de arme, holul de onoare, apartamentul regal, camera de oaspeti, atelierul de pictura, biblioteca regelui si cabinetul de lucru. In 1948 castelul Peles este preluat de regimul comunist iar in anul 1953 devine muzeu.

In perioada regelui Carol I castelul Peles putea fi vizitat fara nici o problema.

Odata cu revolutia din 1989, Castelele Peles si Pelisor au fost deschise din nou circuitului turistic, iar in anul 2006 castelul a revenit regelui Mihai I de Romania. Dupa negocieri, statul roman a acordat Casei Regale 30 de milioane de euro si Pelesul a revenit statului roman.

Este unul din obiective turistice care trebuie vizitate daca ajungeti pe Valea Prahovei