Manastirea se afla la poalele muntelui Furnica, fiind construita de Mihail Cantacuzino, care a fost impresionat de Manastirea Sf. Ecaterina de la Muntele Sinaia si s-a decis sa construiasca Manastirea Sinaia.

Primul proiect al manstirii a fost pentru 12 calugari, dar datorita cresterii numarului de calugari a fost necesara o constructie mai mare si a unor chili suplimentare.

Cea mai importanta sculptura din biserica este portalul care infatiseaza in centru stema familiei Cantacuzino, vulturul bicefal iar la dreapta Moise si la stanga fratele sau Aron. Cea mai originala pictura este cea realizata de Parvu Mutu si anume pictura din pridvor si naos.

In 1859 este deschis muzeul Manastirii Sinaia, fiind primul muzeu de acest gen din tara. Fatada muzeului a fost creata de artista Nora Steriade.

In curtea manastirii se gaseste cavoul lui Tache Ionescu, care a avut un rol important in unificarea tarilor romane dupa primul razboi mondial. Tache Ionescu s-a vindecat in aceasta manastire dorindu-si sa fie ingropat aici.

In manastire se gasesc o multime de obiecte valoroase: prima Biblie tiparita in limba romana, epitaful executat de Ana Roth, o colectie de icoane vechi de peste 200 de ani.

Manastirea Sinaia este unul dintre cele mai importante edificii de pe Valea Prahovei, un obiectiv care trebuie vizitat daca ajungeti in Sinaia.